Dag 40 - Tilbake i Sydney - 10. mars

 

Hjem
(Til Site Map)

Alle bilder som vises i teksten, kan sees i stort format på bildesidene :-)

 
(Flere Bilder)


Taxi til togstasjonen

Det er tidlig morgen, og stunden har ull i munn, som det heter. Taxisjåføren lyser ikke akkurat av optimisme og kjøreglede når jeg forteller ham at han skal kjøre meg trehundre meter, eller der omkring. Men han skjønner problemet når han løfter på bagen. Han ber om syv og en halv dollar og får ti, lyser betraktelig opp og drar videre ut i morgentimene. Hva er vel tier (50 kroner)hjemme? Der drosjene starter taksameteret på mer enn som så.

Jeg var på perrongen tre kvarter før avgang, som ble forlangt for å levere inn bagasjen. Der stenger de seks og toget går halv sju. Beklager sa den uniformerte. Bagen din veier 26,5 kg, og Queensland aksepterer bare 25 kg. I tillegg aksepterer New South Wales kun 20 kg. Jeg hadde tydeligvis et problem. Jeg trodde det bare var flyene som opererte med slike rigide bestemmelser, men de har tydeligvis nådd togene også. Jeg fikk valget mellom å ta ut x-antall kilo, men skjønte fort at det var bedre å ta alternativ to, nemlig å ta med bagen inn på toget selv. Så enkelt, og sette den der vi er vant til i Norge. Uten tilsyn riktignok, men etter det kjennskapet jeg har fått til australiere er ikke det noe problem. Toget var utstyrt med en bufétvogn der en kunne kjøpe det meste hva magen forlangte. En dame gikk etter hvert rundt i toget og tok opp bestillinger på middag. Jeg bestilte kylling og fikk en reservasjonslapp på fisk. Det var visst helt naturlig som hun sa, og jeg sa ja vel. Det er vel slik de gjør det her nede. Togturen er beregnet til 14,5 timer, men det går ikke spesielt fort på dette sporet. Vi har slynget oss gjennom fjellpass og dype daler og det har vært til dels mange stopp uten synlig grunn. Vi har ikke møtt tog heller, bare stoppet, og stått der noen minutter, og så har vi kjørt igjen. Vi stopper faktisk oftere ute i bushen enn på stasjoner, for å si det sånn. I tillegg måtte vi stille klokka en time fram da vi passerte statsgrensen. New South Wales er nemlig en time lenger fremme, noe som er rart all den tid de ligger over hverandre. Så nå er det ti timer forskjell på her og hjemme, det samme som da jeg ankom Sydney første gang. Ringen er snart sluttet. Rar denne rivaliseringen mellom statene som ble synlig igjen da jeg entret bufétvognen for å handle inn mat. Du må stille klokka di, den er en time mer i New South Wales. Queensland har stjålet en time fra livet ditt. Akk ja.

(til toppen)

 
 


Mange timer og lange tog

15 timer med tog er en god del. Og når det drar på seg forsinkelser blir det enda mer. Godt at dette foregikk om dagen for utsikten var formidabel. Ofte fikk jeg assosiasjoner til Norge der naturen flimret forbi, skjønt flimret og flimret. Dette toget er definitivt ikke av de kjappeste jeg har vært på. Til tider seg det gjennom svingete natur så man skulle tro toglinja var konstruert av en nordmann, så svingete var den. For ikke å snakke om alle stoppene. Til å være et ekspresstog mellom Brisbane og Sydney, synes jeg det tok seg store friheter til å stoppe når det følte for det. Melkeramper er en ting, men ute i den øde natur? OK, det viste seg at den ventet på møtende tog. Det var nemlig ikke overalt det var dobbeltspor i dette gigantiske lander. Men de kunne jo kanskje planlagt litt bedre? Noen ganger møtte vi godstog som var så lange at det ikke ga noen umiddelbar mening. Jeg mener, flere kilometer med tog? Bare i Australia, mann. Bare i Australia.

Ringen er sluttet

Sydney igjen. I’m back! Toget rullet inn på perrongen, 45 minutter forsinket, og jeg jumpet ut i en ventende taxi og dro til William Street og Formula 1 Hotel, i Kings Cross. Ja, det var her det var skuddveksling for et par uker siden, i tilfelle dere har fått nyhetene der hjemme. Men jeg velger å tro det var et bestillingsverk. Uansett, jeg er på en måte hjemme igjen. Der alt startet den 4. februar det herrens år 2008. Du verden hvor tiden går. Det er jo ikke lenge siden jeg gikk og myste i vinduene til Drivers Wheels for å leie en bil sørover. Lurer på om de har fått igjen bilen?  Måtte en tur innom puben på hjørnet for å se om den fremdeles sto. Det gjorde den og til de samme prisene, rimeligere enn de fleste andre rundt kontinentet. Eller hva synes dere om $4,70 for 0,4l? Det ble et par før Ole kom og lukket øynene, det hadde vært en lang dag.

... på gamle trakter i morgen....

 

 

 

(Hjem) (Til Site Map)